More na dan

Published on 12 October 2022 at 00:20

Ja ću ti sigurno biti takva majka da ću ti o svome djetinjstvu pričati kao da ti pričam mitove. Nostalgična, romantična u sjećanju, ne prođe ni dan da ne svratim do kakvog prošlog dana. Dosadna ću ti biti, posebno kad počnem ponavljati priče koje već znaš napamet. Ali nema veze, razumjet ćeš me kad ti netko bude jednako važan kao ti meni sada.

Današnji mit, tvoja priča za laku noć, zove se more na dan. Postojale su te neke nedjelje na Đikovini, dvoznamenkasti već odavno slave rođendan, kad su nas mama i tata budili pjevnim glasom, spremljenih torbi, dušeka i kerefeka - “Ustajte, idemo na more.” Nisu nas zapravo morali ni buditi jer smo noć prije po pravilu jedva uspijevale zaspati, jedva čekajući to buđenje i skakanje iz kreveta u kupaći. A kretalo se rano, ranije od rano, kad se s magistrale čuju samo cvrkutave ptičice, ne toliko da izbjegnemo gužvu, koliko da dobijemo još jedan sat u toj čaroliji - moru na dan. Jer more na dan bilo je u posebnoj vremenskoj zoni gdje ne postoje sati, samo trenutak kad stigneš i trenutak kad pođeš kući. Ono između razlikuješ samo po glasnoći cvrčanja cvrčaka.

Jutros sam se probudila prije alarma, malo iza šest, a sinoć sam se prisiljavala da zaspim i iza ponoći. Dok se s ceste usred grada čula samo pokoja stidljiva cvrkutava ptičica, pripremila sam torbe, bazene, kerefeke i ručnike i u sobu ti ušla govoreći - “Dobro jutro, idemo na more!” Danas si ti prvi put otišao na svoje pravo more na dan. Ono na kojem jedeš na plaži, probaš sladoled u plićaku, pocrveniš po obrazima i spavaš ko top u autu na povratku. Toliko si uživao da mi se činilo da sam napunila život srećom kao bocu vodom na tušu, toliko si se smijao da samo to čujem kad pogledam natrag.

Ja ću ti sigurno biti takva majka da ti o svom djetinjstvu pričam kao da ti pričam mitove. I tako ću pričati i o tvom. Sjećat ću se datuma današnjeg dana, kad si se prvi put totalno umazao sladoledom od čokolade i od takvih stvari pravit ću uvijek big deal.

Jer tako mi je sočnije živjeti, znat ćeš kad ti netko bude važan jednako kao ti meni sada. Pa prvi sladoledi, slana jutra i crveni obrazi budu životni big deal. A more na dan mit koji nećeš dozvoliti da izumre.

Add comment

Comments

There are no comments yet.