Strastveni zaljubljivači

Published on 12 October 2022 at 00:33

Ako poznajete strastvenog pušača ili ste jedan od njih, onda znate da malo osjećaja u životu nalikuje onom osjećaju kad zapalite cigaretu i uvučete prvi dim u pluća. Uvijek me fascinirao način na koji usne grle tu zapaljenu grančicu duhana i katrana uz onaj zvuk šibice koja se očeše o kutiju ili upaljača koji vrisne kad ga okreneš palcem. Usne ljube tu cigaretu i obrazi se uvlače sami u sebe dok prvi dim putuje do pluća. A kad ga izdahneš, pola sebe s njim izbaciš. I to onu polovicu koja te iz nekog razloga žulja i iritira kao kamenčić u svim cipelama tvog života.

Zatim je poliježeš među prste i ona se tamo osjeća kao dio tebe. Maziš je kažiprstom, i privlačiš usnama sve brže i sve češće, a ona sjaji i blista. Namještaš je na pepeljaru da joj ne bude neudobno i kad je gasiš, paziš da je što manje gnječiš. Filter obavezno dovedeš do crnila, da je ne bi uvrijedio i ostavio nedovršenu. Cijelim putem ti je paziš, ali, ruku na srce, ništa se ne može mjeriti s tim prvim dimom. I uvijek prestaješ s tom groznom navikom. Uvijek prestaješ da bi opet mogao početi i oživjeti taj osjećaj.

Ako poznajete ovisnike o zaljubljivanju ili ste jedan od njih, onda znate da malo osjećaja u životu možete uspoređivati s onim kada nekoga tek zavolite. Udahnete ga duboko u svoje srce i privlačite usnama tako često, tako lako. Prebacujete ga po prstima i čini se da je oduvijek tu pripadao. Spuštate ga na postelje, dižete na tronove svojih života i o njemu ovisite tako ponosno i pobjednički. Odričete se svih loših navika. Zaboravljate sve kamenčiće u cipelama.

I, vidiš, jednom kad prestaneš pušiti i zauvijek baciš cigarete ti je isto kao kad nekoga zavoliš. Čini ti se da si započeo novi život, da si pronašao aspekt sebe koji će te ostvariti, povećati u vlastitim očima. Čini ti se da si pobijedio.

Isto tako, čini mi se, nije to nikakvo umijeće. Prava je stvar nastaviti pobjeđivati. Odlučiti da zauvijek zbilja znači zauvijek, a ne do sljedećeg mirisa duhana. Ako odlučiš da prestaješ, onda živi i nosi se s tom odlukom. Budi taj čovjek kojeg si stvorio. Ako odlučiš da voliš, nema više pepeljara i novih kutija. Ako zavoliš neku osobu, pa voli onda. Kad prođe razdoblje zaljubljenosti, jer ono dokazano i uvijek prođe, budi čovjek pa voli i dalje.

Jednom je netko mudar rekao „Najlakše je prestati pušiti. Prestajao sam ja sto puta u životu.“ Tako ti je i s ljubavlju. Zavoljevali smo i bili zaljubljeni svi mi milijun puta u životu. A koliko smo puta zapravo voljeli?

Add comment

Comments

There are no comments yet.