Uskrs 2020.

Published on 12 October 2022 at 00:29

R. je izašao iznijeti smeće nekad oko dva i ostavio otključana vrata. Čula sam kako me netko tiho doziva iz hodnika minutu kasnije. Učinilo mi se na tren da je neka prikaza iz mašine za suđe. S. je ušla u mali hodnik, s maskom i rukavicama, noseći u ruci pisanice. Ja sam stala pored kolica i taburea koji služe kao prepreka dječaku da ne ide u dio gdje ulazimo obuveni. I stajala. Šutjela i stajala kao ukopana.

Dođi, bona, rekla je S, a ja sam kao tek probuđena iz kome zabeluhala preko onog taburea i zagrlila je u najčudnijoj nevjerici koju sam ikad osjetila. Tresu mi se noge, rekla je. Ja sam već plakala.

Predala mi je pisanice i neku vrećicu za mamu, i maskicu koju mi je sašila. Opet sam preskočila tabure i pravo je čudo da se nisam preko njega pružila po podu koliko sam duga i široka. U košaru sam ubacila svoje pisanice i malo slatkog kruha.

Kasnije smo komentirale naš susret. Rekla sam joj da sam popila kafetin kad je otišla jer su me emocije spucale u glavu. Pokušale smo se sjetiti kad smo se uopće zadnji put vidjele. I prošlo je cijelih mjesec dana.

Ne pamtim kad je prošlo toliko vremena da nisam uživo vidjela nijednog svog prijatelja. Ovo danas me pogodilo kao udarac malim prstom u nogaru stola. I u isto vrijeme mi nekako suludo pokazalo koliko mi moji ljudi znače i koliko mi suza od njihovog poželjenja brzo klizne niz obraz kao niz tobogan.

Postoji taj fenomen pravolinijski obrisanog rumenila. Česta je pojava na vjenčanjima i drugim emotivnim, važnim prigodama. Kad želiš izgledati lijepo pa se našminkaš precizno, a onda ta jedna suza klizne i razdvoji rumenilo tako da ga više ne možeš popraviti. Jer koliko ga god puta nanijela, razlika će se uvijek vidjeti. Ipak rijetko pokušavaš, nosiš tu brazdu kao medalju za ponos.

Ostavit će ovo traga na nama, kao suza na rumenilu, ali možda ćemo na te tragove malo biti i ponosni. Kao na suze na vjenčanjima i drugim važnim prigodama. Nositi emociju kao ordenje da smo nešto gadno predeverali. Preskočili tabure potpuno zbunjeni i uspjeli ostati na nogama.

Sretan Uskrs, raja. Ne kazuje li ovaj dan sam po sebi da #izdobritće ?

Add comment

Comments

There are no comments yet.