Male pobjede

Published on 12 October 2022 at 00:29

Pokušala sam se sjetiti koliko je najduže što sam ikad morala provesti u prostoriji bez prozora. Odgovor je četrdeset i pet minuta u jednoj knjižničkoj predavaoni na faksu. Pao mi na pamet danas jedan proljetni dan prošle godine. Iz šetnje sam svratila u tržni centar i jedna me poznanica, koja radi u jednoj od trgovina, upitala - kakvo je vrijeme vani, je li sunce? Bilo je možda malo prije podne, a nju je čekalo još nekoliko sati na poslu. Imala je u očima pogled kakav imaš kad veoma žedan tražiš vode.

Sjećam se da me grizla savjest što sam uopće ušla u tu trgovinu i što sam joj odgovorila da je dan prekrasan. Bila sam zbunjena. Osjećala sam se kao da sam joj pružila čašu vode, ali da je ona i dalje bila žedna.

Čula sam jučer kako voditelj na radiju savjetuje da ovo slobodno vrijeme iskoristimo, da ne kažemo, jednom kad sve prođe, joj da mi je sad jedno pet slobodnih dana pa da uradim to, to, to i to.

Nisam usavršila svoj njemački u karanteni ni smršala pet kilograma ni upisala tečaj fotografije.

Ali sam pisala više nego prije. Skratila dječaku kosu koja mu je upadala u oči. Napravila svoje prve samostalne francuske macarons.

Sve tri stvari trebat će svoje bolje verzije. Ali i male pobjede su važne.

Što god jesmo ili nismo uradili ovih dana, kakve god osobe postali ili ostali, barem smo svaki dan mogli pogledati kroz prozore svojih domova i vidjeti to sunce. Većinom i osjetiti ga na licima i ponekad golim tabanima. Neki su od nas uredili vrtove. Neki su izgubili nekoliko kilograma. Neki su napisali radove. Neki su se, zaista i napokon, odmorili.

Ako ništa, svoju smo žeđ utažili kavama na balkonima. Zbog toga nikoga neće gristi savjest. Za ovim periodom žaliti nećemo, to je sigurno. Ali barem nam nije uskratio sunce i mogućnost da osjetimo kakvo je vrijeme s druge strane prozorskog stakla.

Pročitala sam negdje - kad ovo prođe, nijedan me dernek neće zaobići. Pronašla sam se u tome i to je jedna od mojih pobjeda. Kakvi god postali ili ostali nakon svega, svaki ste dan nešto pobijedili, samo razmislite.

I male su pobjede važne.

Add comment

Comments

There are no comments yet.