Biti majka

Published on 12 October 2022 at 00:30

Sjećam se točno trenutka kad sam znala da sam spremna i da želim biti majka. Poželjela sam to kao želju koju zaželiš kad padne zvijezda ili zarobiš trepavicu između dva prsta. To je priča za neke druge stranice, ali sretna sam jer imam u svojoj glavi pohranjen taj trenutak i taj osjećaj. Čudno i do tada nepoznato uzbuđenje poškakljalo mi je pupak, i ostalo tu do dana današnjeg na svaku pomisao na majčinstvo.

Nakon takve epizode gotovo po pravilu nastupi ona - a šta ako ne mogu? I u njoj sam provela određeno vrijeme, ispitivala sebe kakav će mi život biti ako nikada ne budem mogla nikome biti majka. Znala sam, istim intenzitetom, da mi život neće propasti u besmisao i da ću pronaći mnoge radosti i bez te uloge, ako tako bude suđeno. I znala sam, odmah u mjestu, da zbog toga neću biti manje žena od svih onih koje su mogle roditi. Znala sam da, i da sam drukčije poželjela - ne biti majka nikada, moja veličina i svrha ne bi bila određena time.

Nemam baš neki staž, tek malo više od godine, ali sa sigurnošću već mogu reći da je biti mama beskrajni vrtuljak emocija. Jedan ogromni balon straha ispunjen prejakom ljubavlju. Golemi bazen grižnje savjesti ispunjen preglasnom radošću. Silna želja, osjećaj i zanos u kojem nemaš pojma postupaš li ispravno. Samo dišeš i nadaš se da to malo biće hvata ritam disanja onako kako treba. Biti majka doista je želja, a ne postignuće. I ako se nije ostvarila, to ne znači da si izgubila pravo biti žena i pala na ispitu svog života.

Svim ženama koje su odlučile poželjeti biti majke dižem spomenik i šaljem zagrljaj. Samo ne mogu oprostiti onima koje misle da je žena žena tek kad majkom postane. Jer tolike velike žene znam koje nitko ne zove majkama. I mislim da su zbilja prostranstvima veće od onih koje misle da ih jedino majčinstvo doista čini ženama.

Biti mama je želja koju možemo i ne moramo imati.
Biti mama je želja koja se može i ne mora ostvariti.
Mama može biti i tata, može i baka, može i nepoznata teta s drugog kontinenta.

Mama jeste jednako osjećaj, a ne žena. Biti mama je želja, a ne postignuće. Doista sam sretna što to znam.

Add comment

Comments

There are no comments yet.