Žute stranice

Published on 12 October 2022 at 00:21

Već godinama dobivam poziv na gostovanje u jednoj televizijskoj emisiji. Nekako su došli do mog broja i nazvali me prvi put prije tri-četiri godine. Kao, znaju oni tko sam ja i čime se bavim, i pozivaju me u svoj show, ali ne da govorim o tome, nego da govorim o svom braku. I ne pozivaju samo mene, nego i mog supruga, nikako mene samu bez njega.

Ne gledam TV, posebno ne takve emisije. Ne zato što o njima nemam lijepo mišljenje, nego zato što nemam vremena niti me takva tematika pretjerano zanima. Dozu žute štampe dobijem kad na nju naiđem i čujem je u prolazu. O takvim emisijama nemam nikakvo mišljenje, nemam predrasudu ni prema čemu što nisam iskusila i baš zato sam se na svaki poziv javila, nikad nikoga izignorirala.


No uvijek sam gostovala svugdje isključivo o svom pisanju. Govorila sam o svojim knjigama, o svojoj stranici i o svojim riječima. Najavljivala sam svoje predstave, promocije i književne večeri. Pozive kao što su snimanje svakodnevice u našem domu ili opisivanje naših dejtova pred kamerama uvijek sam pristojno odbijala, uz ponudu da ću rado, umjesto toga, govoriti o knjizi koju sam o nama dvoma napisala. “Jesi tu” uvijek sam opisivala kao pogled kroz ključanicu u jednu stvarnu ljubav, a to ima svoj razlog. Svima osim nama dvoma, a to uključuje i naše roditelje i nepoznate komentatore na portalima, dozvolit ćemo samo pogled kroz ključanicu, nikako cjelodnevni boravak na našem kauču ili u našoj postelji.

Tako sam rekla i osobi iz PR službe televizijske emisije koja me zvala opet prošli tjedan. Objasnila sam da moj muž i ja jednostavno ne želimo takvu vrstu medijske pokrivenosti, ali da ću ja rado gostovati i govoriti o svojim knjigama, o svom pisanju. Na što je osoba, poprilično ljutito i frustrirano, rekla da pogledam malo oko sebe, jer se na televiziji ne govori ni o kakvim knjigama i da šta ja mislim tko sam ja jer mnogo poznatije ličnosti od mene na gostovanja vode svoje supružnike, a ne svoje knjige.

E pa zato što je to tako, rekla sam, drago mi je što razumijete da ja onda nisam gošća kakvu trebate. I baš zato, što je to tako, potpisat ću radije da mi stranice požute od nečitanja, nego da se čitaju zato što su žute.

Add comment

Comments

There are no comments yet.