Oluja

Published on 12 October 2022 at 00:21

Kažu ti tako - dolazi sutra, vodi crne oblake, pakira hladan zrak. Večer prije sve pripremaš za nju, olujnu kišu ljetnog mraka usred dana. Unosiš podmetače s terase, sklanjaš štrik s razgrnutim vešom, sve što nije u natkrivenom dijelu nosiš pod sigurno. Prozore zatvaraš, planove odgađaš, preoblikuješ, ni u šta se ne pouzdaješ, sve ćeš odlučiti jednom kad dođe, ta bučna grmljavinska predstava neba i oblaka, ta ljetna rapsodija kapljica pod kapljicama. A bojiš je se kao što se bojiš svake mračne kraljice, onako s poštovanjem, i planove odgađaš i štrik sklanjaš da ona ima mjesta na prilazu pred tvojim vratima.

 

Najavili su je za noć s ponedjeljka na utorak i taj cijeli dan. Strašna oluja, osobito na Jadranu, činilo mi se more će me dočekati ispred vrata. Budila sam se nekoliko puta u noći kad je trebala doći. Prvo u dva, još ni traga, zatim u četiri, još je nije bilo. A onda je i svanulo, sunce umjesto munja, bura je još spavala, kiša se ulijenila. Izašla sam u svoje golo dvorište i gledala u nebo, ili je okasnila, pomislih, ili sam prespavala cijeli jedan svemir, kao da je to neki drugi utorak, a ne onaj na koji su me još sinoć upozoravali.

Na neke stvari nikad nisi spreman i one te strefe kao grom iz vedra neba. Za neke si doktor nauka i ništa te, kao, ne može iznenaditi, osim ako nauka odluči jednostavno prestati postojati. Za neke oluje u životu imaš plan, a one te izrade i ne dođu. Za neke druge ni ne pomišljaš da trebaš opremu, a one ti se usele u život kao sestre rođene.

Dugo sam bila osoba koja je unosila štrik i na najmanju najavu o olujnim noćima. I sad me neobično mnogo uznemiruju, ali sve rjeđe im pripremam prilaz pred vrata. U noći s ponedjeljka na utorak bila sam spremna, ali ona nikad nije došla. I džaba mi sprema.

Taj sam utorak provela u planovima koje sam preoblikovala, a popodne, kad je slabija verzija najavljene oluje došla i prošla, skakala sam po lokvama.

Sa sve crnim oblacima, sa sve hladnim zrakom. U kapljicama pod kapljicama. S predstavom munja iznad Makarske. Da li što je došla ili što je prošla - ne znam. Ali osjetih se neobično slobodnom.

Add comment

Comments

There are no comments yet.