Kava s nogu

Published on 12 October 2022 at 00:32

Sat zvoni po mom ukusu prekasno, ali u kontekstu novonastale situacije ipak prerano. Vrijeme je kad se Zagreb igra zime, a ja se igram kolokvija. Krmeljave oči jedva se odvajaju od obraza. Ruke daleko iza glave pružaju otpor krevetu i skližu se prema grudima. Pokušavam se odvojiti i stupiti stopalima na carstvo izgubljenih ukosnica – parket privremeno svoje sobe.

Pa uspijevam! Skačem, letim do kupatila, najbrže na svijetu perem zube. Pogled u ogledalo potvrđuje moju tezu da mi je kosa uvijek najljepša kad tek ustanem. Ujutro je uvijek puna one nedostižne ležerne bezbrižnosti, ali nikad u životu je nisam uspjela takvom zadržati cijeli dan. Tako je i sa samopouzdanjem. Ujutro mi se uvijek čini da je najjače.

Trčim po najmanjoj udaljenosti na svijetu tako da mi se bose noge kao kraci hobotnice lijepe za pod. Skrećem u okuku do kuhinje i uvježbano igram jutarnju predstavu. Stavljam vodu na ploču. Iskopam džezvu. Uspem malo praha.

Rupa u vremenu. Čvrst stav. Ništa ne smijem zaboraviti.

Opet se zalignjam do sobe. U ovakvim je situacijama super što je u ovom stanu sve na dohvat ruke i ne gubim previše vremena na putovanje iz prostorije u prostoriju. Izvlačim čarape, nešto krpica da se zaogrnem. Čujem lagano šuštanje, ali to još nisu balončići.

Kosa u okove. Samopouzdanje je majka okova. Šta im ono kaže, tako će i biti.

Čujem balončiće. S jednom cipelom u ruci pokušavam se obuti u pokretu i slobodnom nogom skakućem do kuhinje. Jednog ću se dana u toj okuci slomiti, ali danas za to nemam vremena. Zalijevam kavu, pa makar po cijeni poderane čarape!

Miješ, miješ, klac klac, sip sip, miješ miješ, tup-tup. Kan. Tonk. Soundtrack mog života.

Taman dovoljno sekundi da dovršim autoportret. Još koja tipka njemu uz upozorenje da ne opržim jezik. Pušem malo u šalicu, sad s obje cipele na nogama, stvarima u torbi i jednom nogom u haustoru.

Optimalna temperatura postignuta. Brzinska dva gutljaja dok otključavam vrata. Pogled na sat - minutu brža nego jučer.

Kome je kava s nogu - cijeli mu je život s nogu. Nisam ja za velikog grada.

Add comment

Comments

There are no comments yet.