Meni su blagdani počeli jutros

Published on 12 October 2022 at 00:32

Meni su blagdani počeli jutros, kad smo mama i ja blesale u autu na neku pjesmu, sasvim nebitnu. Razvili smo je do daske i plesale pjevajući je na sav glas, prekidajući stihove smijehom što se ori brdima. Počeli su mi blagdani jutros, kad smo se napile sunca i duboko udahnule ljubav, grleći se najjače na svijetu, tako različite i tako iste, toliko preslikane jedna u drugu na najraznovrsnije načine. Meni su blagdani počeli jutros, uz ljubav.

Moji su blagdani počeli danas, kad su se njeni rumeni obrazi pojavili na vratima i osmijehom me upitali „Seko, idemo li?“. Šetale smo držeći se ispod ruke, smijući se istim stvarima bez potrebe za naglašavanjem o čemu se radi, razgovarajući o nekim odraslim stvarima rječnikom Willyja Wonke i plesom Umpa Lumpi. Moji su blagdani počeli danas, puni njenog predivnog osmijeha uz koji osjećam da mogu pobijediti sve. Počeli su danas, uz najbolju prijateljicu bez koje ne znam živjeti.

Znaš šta? Sreća je u malo kvadrata. Osmijeh odzvanja i u vakuumu. Reci svemu što te muči da otpepa daleko i za sobom zatvori vrata. Može i guzicom i facom, neka te to ne brine. Skoči na rasparan jastuk od perja. Pleši na ledu bez naučenih pokreta. Vrisni nasred ulice kad vidiš svoju najdražu osobu i potrči joj u zagrljaj. Zaboravi da si odrastao. Zaboravi da si dijete. Izmisli vlastitu pjesmu od popisa za kupnju. Obuj tene na odijelo. Uživaj i ne opterećuj se. Čiji si ako nisi svoj?

Danas je dan koji ću završiti uz svojih najdražih troje. Nas ćemo tri pjevati uglas onu „Moj tata premalo spava...“ dok se ćale smije u kutu kauča, izvodi svoj ples kažiprstom i grli nas sve tri odjednom. Ne pretjerujem, to se zbilja događa u ovoj kući. I znaš šta? Nitko to nikad neće promijeniti. Nama su blagdani počeli ovo popodne, kad smo se, kao i uvijek, okupili oko stola i jedni drugima djetinje ispalili šta smo si pokupovali za Božić. Za sreću nema pravila. Kad je osjetiš, znat ćeš kako izgleda i uvijek ćeš je moći izazvati samo jednim osmijehom. Pravi su ljudi ključ pravih trenutaka, pobrini se da biraš one koji te trenutke zaslužuju. Oni koji ne zaslužuju neka ne budu dio tvoje blagdanske priče. Započni svoje blagdane kad ti poželiš i s kim poželiš. Osjeti ih danas. Posudi osmijeh od susjeda pa mu sutra vrati dva. To ti je ništa lakše, majke mi.

Kad sjedneš na svoje mjesto na velikom uglu i pokriješ se ćoškom deke pogledaj u kuglicu na okićenom boru. Ako tamo vidiš kako vam se svima oči sjaje, ne mijenjaj ništa. Uzmi još gutljaj kakaa, čaja, vina i zamrzni taj trenutak u kuglici. Neka oživi svaki dan.

Add comment

Comments

There are no comments yet.