Peksinluk u ljubavi

Published on 12 October 2022 at 00:39

Kad ulaziš u tuđu kuću uvijek ispred vrata obrišeš noge na otiraču. Ili se izuješ u predsoblju, da ne unosiš prljavštinu cipelama, blato ili lišće što je opalo i uvuklo se u fuge tvojih đonova. I kišobran istreseš malo ispred vrata, da spadne hladna kiša s njega i da je ne unosiš u tuđi hodnik, ta nisi u svojoj kući.

Kad ideš frizeru kući prvo opereš uši ili ih malo pročistiš onim štapićem da frizerka, kad ti ručnikom zamahne po glavi i pređe preko ušiju, ne naiđe na prljavštinu na koju se nije pretplatila.

Prije sistematskog pregleda obučeš čiste gaće i potkošulju i obuješ one čarape bez krompira na palcu. Mama te tako spremila u prvom osnovne i ostalo ti je to u glavi. Barem čiste gaće i potkošulju, ako već ništa drugo čisto ne može. Prije nego što odeš zubaru, opereš zube. I prožvačeš žvaku ili procuclaš pepermint.

Samo smo u ljubavi takvi kakvi jesmo – peksini. U tuđe srce ulazimo obuveni i na đonovima ponesemo svako govno u koje smo ugazili i svaki truli list što smo usput pokupili. U ljubavi nam oči krmeljave i na neumivenom nam licu šminka raskeljana. Ispod noktiju crno i izgrižene sve zanoktice.

Samo smo u ljubavi neuredni. Krompirave nam čarape, popucale na sve strane od nosanja, a iz usta zadah tvrdoglavosti i ustajale tuge. Potkošulje požutjele, razderane od tuđih ruku, nikad ušivane, a drugih nemamo. Samo smo u ljubavi smrdljivi.

Pa se čistimo i ušivamo zajedno, svaki minut mrvu, svaki dan pomalo.

Sutra kad bude kasno, kad se pogase svi teve programi i kad nestane interneta, a kiša bude lijevala kao da je smak svijeta, pred očima će ti se ukazati samo osoba kojoj si pokazao sve svoje prljavštine. I neće to biti frizerka ni zubarka ni doktor. Samo ona jedna osoba koja je vidjela svaki peksini ćošak tvoje duše. I tada će ti jedino biti važno, kad pogase se svi teve programi i nestane interneta, a kiša se bude obuvala da završi svijet, jedino će ti biti važno spava li ta osoba pored tebe ili si legao s nekim tko o tvojim peksinlucima pojma nema. Tko misli da si vazda uredan i čist. Ispred čijih si se vrata izuo i s kišobrana stresao sve ono otprije, jer to nije bila tvoja kuća.

S kim si na sistematskom, a ne u ljubavi. 

Add comment

Comments

There are no comments yet.