Lješnjak

Published on 12 October 2022 at 00:28

Ljetovati na istom mjestu godinama znači to mjesto smatrati domom daljim od doma. U mome slučaju, ljetovati u mjestu kojeg možeš prehodati za satak vremena uzduž značilo je otkrivati ga iz godine u godinu. Najprije smo se kupali na plaži hotela u kojem smo spavali. Kad su mama i tata kupili stan, kupali smo se na onoj plaži do koje najbrže stigneš nizbrdo. I svake godine pomicali se malo dalje, pa još dalje.

Još malo i moći ćemo reći da se kupamo s druge strane table na kojoj stoji ime grada. Toliko smo daleko zamakli, i sve češće na plaži smo rano ujutro i kasno popodne. K’o morski ljudi.

Ljetovati u istom mjestu godinama značilo je poznavati svaki njegov sladoled. Dok je kuglica još bila tri kune mamili su me glomazni i šareni brežuljci koji čekaju da se rasporede u kornete. A onda sam, k’o morski ljudi, naučila gdje su domaći sladoledi i preusmjerila se k njima.

Prošle godine, nakon 16 godina ljetovanja u istom mjestu, otkrila sam novi najdraži sladoled. R. me izazvao da svaki dan isprobavamo nove sladolede i maknemo se od moje uobičajene stanice za kornet s lješnjakom. Jedva sam pristala i probali smo sladoled na drugom mjestu. Lješnjak opet. Najbolji u mom životu.

Već sam sutradan napustila sudjelovanje u izazovu i po sladoled išla u novootkriveni restoran. Smarala sve prijateljice da probaju taj fantastični sladoled. Konobari su me zapamtili po tome što sam svakoga nagovarala da uzme kuglicu. R. se nije predavao, isprobavao višnje, limunove, tamne čokolade i ostalo po drugim štandovima usput. Do tog mog najboljeg lješnjaka u životu šetnjom je skoro četrdeset minuta od plaže na kojoj se kupamo. I nikada mi nije mrsko ni po najvećoj upeklini hodati toliko. Zato što znam po što idem.

Već smo skoro mjesec dana u karanteni, (pro)ljetujemo u sobama i na balkonima. Ali znamo po što idemo. Po najdraže sladolede u najdraža mjesta.

Ipak, iz nekog razloga sam sigurna da ću i ove godine po onaj svoj lješnjak u kornetu, u svoje morsko mjesto, na daleku plažu gdje sam morski ljud. Samo će šetnja biti malo duža. Ali nije mi mrsko, jer sigurno će mi slaja biti slađi nego ikad.

Add comment

Comments

There are no comments yet.