Poljubac s ograde

Published on 12 October 2022 at 00:29

Deset godina mnogo je vremena da se dogode neke grandiozne stvari. U tom razdoblju možeš završiti srednju i fakultet. Možeš živjeti u nekoliko gradova. Možeš upoznati mnogo novih ljudi. Možeš dobiti dijete. Možeš se zaposliti i započeti karijeru.

Sve se to meni dogodilo u zadnjih deset godina. Sve se to, krenuvši od završetka faksa, dogodilo i njemu u zadnjih deset godina.

Djevojčice čuvaju raznorazne papiriće u kutijama od cipela koje skupljaju prašinu u djevojačkim sobama. Među tim papirićima su desetljeća. Jučer sam bacila u smeće neke od njih za koje pojma nisam imala zašto su sačuvani. A neke od njih ponijela sam kući.

Davno, za moj dvadeseti rođendan, R. mi je isprintao svu našu dotadašnju razgovoranciju preko FB inboxa. Knjižurine su to dvije od po četiristo stranica. Kaže da mu je trebala mala vječnost da sve to formatira i posloži. Unutra su dvije godine naših razgovora, ne brojeći poruke preko mobitela i MSN-a.

Čitajući malo blago povijesti, između - šta radiš i odo’ jest - poruka, ponovno sam se zaljubljivala u one: Došao sam sad do kafića da ti odgovorim na poruku. Nisam morao, ali sam baš morao.

Nigdje u tih četiristotinjak stranica prvog dijela nema zabilježeno da mu kažem koliko obožavam naš mali ritual kad me ostavi autom ispred kuće i onda sačeka da se popnem do druge ograde, pogledam ga, on svirne i ja mu pošaljem poljubac.

Vjerojatno sam mu to nekad kasnije rekla uživo. Ili preko poruke na mobitel. Ili pozivom na kućni telefon. Ili preko MSN-a. Ili kasnije preko Vibera. Ili preko one kineske aplikacije WeChat. Ali ne sjećam se točno.

Oboje smo sve te kanale komunikacije prošli u zadnjih deset godina. Pitam se, a ja mnogo pamtim, koliko sam samo rečenica poput te potpuno zaboravila.

Završila srednju, završila faks, živjela u drugim gradovima, upoznala mnogo novih ljudi, dobila dijete, zaposlila se, započela karijeru. I u zadnjih deset godina pronašla sam ljubav svog života.

Skoro se svaki put zaustavim na ovom mjestu i sjetim se kako bi svirnuo, a kako bih mu ja poslala poljubac.

Pitala sam, kaže da se sjeća. I da je i on to jako volio.

Nije morao, ali baš neka je.

Add comment

Comments

There are no comments yet.