Moji na kavi

Published on 12 October 2022 at 00:30

R. mi je rekao kako blago promijenim malo naglasak kad razgovaram sa svojom ekipom s faksa. Ne u smislu da govorim zagrebačkim ili slavonskim naglaskom ili žargonom, nego da malo ublažim svoj mostarski govor. Ne otežem toliko, smanjim intenzitet slova đ i nekako ispeglam preko usta to što sam čista Mostarka.

Primijetila sam ja to i prije, a znali su mi i oni sami reći, da kad pričam na telefon s mamom ili nekime od kuće moje riječi dobiju na elastinu i upadnu tu neke koje oni uopće ni ne razumiju. Ali nisam bila jedina, imamo u ekipi jednu damu iz Međimurja, ta kad se javila sadašnjem mužu pred nama, nitko nije imao osjećaj da to govori ista osoba!

Iako nas je u ekipi iz mnogo različitih krajeva, zapravo smo kao onaj prekrivač koji sam vidjela da žene znaju same šivati i sklapati od različitih tkanina, iako je to tako, u jednom smo bili isti. Na kavi smo mogli sjediti satima i ne pretjerujem kad to kažem. Satima bismo sjedili nad šalicama koje bi kasnije prešle u pivo ili nešto drugo.

Po tome sam uvijek nekako znala da sam pronašla svoje. I oni su i poslije faksa ostali moji. Oni s kojima raspravljam kako se kod koga kaže paljača i oni s kojima je uvijek konobarima muka kad nas vide, jer osim što moraju zapamtiti desetak narudžbi za kavu, mi im još zauzmemo pola kafića. Sad već četvrti pomladak dolazi u ekipu, morat ćemo iznajmljivati prostore za druženja.

Prvi nas put u životu granice sprječavaju da se vidimo. Ali znam da bi sutra sa mnom sjedili na prvoj izvankarantenskoj kavi satima jer mi smo one budale koje su jednu Novu godinu slavile u studenom, zato što za pravu nismo mogli biti zajedno.

Da je karantena bila te dvije jedanaeste i da nisam na stosatnim kavama mogla otkriti da su oni moji, život bi mi bio puno tiši, dosadniji i bljeđi. Makar govorili različitim dijalektima, jezik kave uvijek smo govorili jednako.

Nadam se da će na ovim prvim postkorona kavama mnogi od vas pronaći neke svoje barem zrnce slične ovim mojima.

I da ta prva kava traje dok ne izmislite vlastitu riječ za paljaču i proslavite svoju Novu godinu.

Add comment

Comments

There are no comments yet.