Šljokice

Published on 12 October 2022 at 00:30

Upala je sasvim slučajno moja košulja sa šljokicama u mašinu za veš s našim šarenim rubljem. Otvaranje vrata mašine jutros je izgledalo kao da se jednorog ispovraćao, da stvar bude zilijun puta gora, po većinom njegovim majicama. Shvatili smo oboje ubrzo što se dogodilo, a on je samo napustio mjesto mog zločina iz nehaja i rekao da će poludjeti ostane li mu ijedna šljokica na rukama. Nije još vidio u kakvom su mu kritičnom stanju majice.

Jednom sam u neke svatove obukla sličnu haljinu s koje su otpadale šljokice i sic suvozačevog sjedišta bio je sjajuckavi trn u njegovom oku. Bila sam tada trudna i prvi sam put izašla na neki događaj nakon mjesec dana strogog mirovanja pa nije roncao puno, samo mi opet ponovio koliko on stvarno, ali stvarno, mrzi šljokice. Mjesecima smo pronalazili njihove tragove po autu.

Meni je u principu svejedno i trudim se da ih ne kupujem. Ne šminkam se odavno šljokičavim sjenilima i sjajilima koja se mogu preseliti na njegovu bradu. Ali tu i tamo dogodi se haljina ili košulja koja se baš gadno jednorogasto ispovraća (da ne kažem onu ružniju riječ) oko sebe. I znam tada da sam kriva i da mi je sto puta ponovio koliko to mrzi, ali nema povratka. Samo šljokice posvuda.

Toliko se govori o muškim čarapama pored kreveta i ostavljenim dignutim daskama wc školjki. Ponekad stvarno osjetim da im trebamo dati zeru oduška. Dok sam danas sa sebe ljepljivom trakom skidala šljokičavu kišu ostavljenu nakon prostiranja rublja i plakala na pomisao spašavanja sjajuckavih muških majica ispred sebe, razmišljala sam o tome.

Čarape se pokupe, daska se spusti, šljokice ostaju mjesecima u porama auta, ormara i kuće. A on ih ne podnosi. Svaki put kad me izludi neka njegova navika, sjetit ću se toga, jer, ma koliko tvrdoglavo uporna bila, ma koliko voljela biti u pravu, čak ni ja za šljokice zapravo ne mogu pronaći opravdanje.

Voljela bih da nikad ne zaboravim da i ja pravim sranja (sad moram ovu ružniju), nema veze što su kao ona od jednoroga.

Zapravo je još gore, znat će svi koji su ikada pokušavali ukloniti neželjene šljokice.

Add comment

Comments

There are no comments yet.